imo Vastgoed
4.9
Gebaseerd op 167 recensies
js_loader

Oudstrijderslaan 38, 3140 Keerbergen

imo Vastgoed gebruikt cookies om uw website ervaring te verbeteren. Lees meer
* door enkel essentiële cookies te accepteren werkt onze website mogelijks niet optimaal.
←   Nieuws

Verbouwpremies in 2024: Nieuwe Richtlijnen en Voordelen

Contacteer ons

Geplaatst op 24 mei 2024

Verbouwpremies in 2024: Nieuwe Richtlijnen en Voordelenimo Vastgoed

 

In België zijn verbouwpremies een essentieel instrument geworden om huiseigenaren aan te moedigen energie-efficiënte en duurzame renovaties uit te voeren. Deze financiële stimulansen helpen niet alleen om de kwaliteit van de woningen te verbeteren, maar dragen ook bij aan het bereiken van de klimaatdoelstellingen van het land. Vanaf 2024 zijn er enkele veranderingen en updates doorgevoerd in het premiestelsel, die zowel huiseigenaren als aannemers zullen beïnvloeden.

Einde van de zonnepanelenpremie

In 2023 bedroeg de premie voor zonnepanelen maximaal 750 euro. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat deze premie vanaf 1 januari 2024 zou halveren tot maximaal 375 euro, om vervolgens in 2025 volledig te verdwijnen. Echter, de regering heeft ervoor gekozen om de premie vervroegd stop te zetten. Dit betekent dat er in 2024 geen premie meer kan worden aangevraagd voor de installatie van zonnepanelen.

Asbestpremie verlengd

De asbestpremie, die wordt toegekend aan degenen die asbest willen verwijderen in combinatie met muurisolatie of dakisolatie, is verlengd tot eind 2025. Deze premie bedraagt 8 euro per vierkante meter en biedt een extra stimulans voor het veilig verwijderen van asbest.

Behoud van de basispremie voor dakisolatie

De basispremie voor dakisolatie, die normaal gesproken in 2024 zou worden gehalveerd tot 4 euro per vierkante meter, blijft ongewijzigd tot eind 2025. Dit biedt huiseigenaren een voortgezette financiële ondersteuning voor isolatieprojecten.

Verlengde hogere premie voor warmtepompen

De verhoogde premie voor lucht-waterwarmtepompen en hybride warmtepompen blijft geldig tot eind 2025, zoals beslist door de regering. Dit betekent dat de premie voor deze energie-efficiënte verwarmingssystemen niet zal worden verlaagd in 2024, waardoor huiseigenaren worden aangemoedigd om te investeren in duurzame verwarmingstechnologieën.

Sloop en heropbouwpremie

Voor particulieren die een oude woning slopen en vervangen door een energiezuinige nieuwbouw, blijft het verlaagde btw-tarief van 6 procent van kracht. Voor wie niet aan de voorwaarden voldoet, blijft de sloop- en heropbouwpremie van 10.000 euro beschikbaar.

Belangrijke wijzigingen in btw-tarieven

Vanaf 1 januari 2024 is het btw-tarief voor zonnepanelen en zonneboilers teruggekeerd naar 21 procent voor woningen jonger dan 10 jaar. Het btw-tarief voor warmtepompen blijft echter op 6 procent voor woningen jonger dan 10 jaar.

Al met al biedt het verbouwpremiestelsel in 2024 nog steeds een scala aan financiële voordelen voor huiseigenaren die streven naar energie-efficiëntie en duurzaamheid. De verlengde premies en ongewijzigde tarieven moedigen investeringen aan in renovatie- en isolatieprojecten die bijdragen aan een meer duurzame en comfortabele woonomgeving.

Mijn VerbouwPremie in 2024

Voor wie investeert in een woning in het Vlaamse gewest om deze energie-efficiënter te maken of de woningkwaliteit te verbeteren, blijft de mogelijkheid bestaan om de Mijn VerbouwPremie aan te vragen. Het bedrag van de premie is afhankelijk van de inkomenscategorie van de aanvrager. De regering heeft besloten om de tijdelijk hogere premie tot eind 2024 te verlengen. Dit betekent dat de percentages van de premie niet zullen dalen voor de laagste en middelste inkomenscategorieën zoals oorspronkelijk gepland was.

←   Nieuws

Meer recent nieuws