Van vrijdag 20/09 tot en met vrijdag 27/09 zijn onze kantoren in de namiddag enkel open op afspraak.
imo Vastgoed
4.9
Gebaseerd op 167 recensies
js_loader

Oudstrijderslaan 38, 3140 Keerbergen

imo Vastgoed gebruikt cookies om uw website ervaring te verbeteren. Lees meer
* door enkel essentiële cookies te accepteren werkt onze website mogelijks niet optimaal.
←   Nieuws

im(m)o nieuws: Welke kosten zijn voor de huurder?

Contacteer ons

Geplaatst op 28 augustus 2024

im(m)o nieuws: Welke kosten zijn voor de huurder?imo Vastgoed

Het is vaak een discussiepunt tussen huurders en verhuurders: welke kosten zijn nu precies voor rekening van de huurder? In dit artikel zetten we de regels op een rij, gebaseerd op het Vlaams Woninghuurdecreet en de bestaande woninghuurwet.

Contracten afgesloten voor 1 januari 2019

Als je huurcontract werd afgesloten voor 1 januari 2019, dan bepaalt je contract zelf welke kosten en lasten door de huurder moeten worden gedragen. Het is dus essentieel om je contract goed na te lezen. Algemeen geldt dat:

  • Kosten en lasten verbonden aan het eigendom of beheer van de woning ten laste van de verhuurder zijn.
  • Kosten en lasten verbonden aan het gebruik van de woning door de huurder worden gedragen.

Belangrijk: De onroerende voorheffing mag nooit aan de huurder worden doorgerekend.

Contracten afgesloten na 1 januari 2019

Voor contracten die na 1 januari 2019 zijn afgesloten, bepaalt het Vlaams Woninghuurdecreet duidelijk welke kosten en lasten aan de huurder mogen worden doorgerekend:

  • Energieverbruik en kleine herstellingen zijn ten laste van de huurder.
  • Kosten voor de syndicus mogen voor 34% worden doorgerekend als deze betrekking hebben op het dagelijks gebruik van het gebouw.
  • Conciërgekosten kunnen voor 75% aan de huurder worden doorgerekend indien er een conciërge aanwezig is die taken uitvoert ten behoeve van huurders en bewoners.
  • Onderhoud van de lift: enkel het periodiek onderhoud mag voor maximaal 50% worden doorgerekend.
  • Kosten door oneigenlijk gebruik zijn volledig voor de huurder.

De Vlaamse regering maakte een indicatieve lijst welke kosten en lasten ten laste van de verhuurder of huurder zijn. Die kunt u hier raadplegen.

Zelfs als er iets anders in het huurcontract staat, blijft bovenstaande regelgeving van kracht. Indien er onduidelijkheid is over een specifieke kost, kun je altijd contact opnemen met de huurdersbond.

Wat zijn kosten en lasten?

  • Kosten: Uitgaven die worden gedaan om het genot van de woning te verzekeren of aangenamer te maken (bijv. gas, elektriciteit, water).
  • Lasten: Belastingen en retributies die aan openbare overheden worden betaald (bijv. huisvuilbelasting, onroerende voorheffing).

Handelshuur en gemene huur

Bij handelshuur of gemene huur kunnen partijen vrij bepalen wie welke kosten draagt. Als het contract hierover niets vermeldt, geldt het principe dat alleen kosten die verband houden met een dienst of prestatie waar de huurder voordeel uit haalt, aan de huurder kunnen worden aangerekend.

Kosten en lasten begroten

Er zijn twee manieren om kosten en lasten in de huurovereenkomst vast te leggen:

  • Forfaitair: Een vast bedrag, ongeacht de werkelijke uitgaven.
  • Werkelijke kosten: Hierbij moeten de kosten overeenstemmen met de werkelijke uitgaven, met bewijsstukken ter onderbouwing.

Conclusie

Het is belangrijk om bij het aangaan van een huurovereenkomst goed op de hoogte te zijn van welke kosten en lasten voor de huurder zijn. Door deze duidelijk in het contract vast te leggen of je contract goed na te lezen, voorkom je discussies achteraf. Bij twijfel kun je altijd terecht bij de huurdersbond voor advies.

←   Nieuws

Meer recent nieuws